Col d'Ares: Ingestort, verzakt of gestegen?


De hoogte in Frankrijk

De hoogte in Spanje

De Col d'Ares is de Col die de overgang vormt in de Pyreneeën tussen Prats de Molló en Camprodon. Als zodanig is het de eerste serieuze col (vanuit het oosten gezien) die je hier kunt oversteken als je van Frankrijk naar Spanje wilt of omgekeerd.

Maar wat is hier aan de hand?
Zoals te zien aan beide hoogtebordjes (gefotografeerd in september 1998) moet er een verschrikkelijke aardverschuiving hebben plaats gevonden, want het hoogteverschil (tussen Spaanse en Franse zijde) op de Col (normaal gesproken is dat 0,0 meter, en het is echt dezelfde col waar die bordjes staan) bedraagt maar liefst 97 meter!!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat in Spanje een andere definitie van de meter wordt gehanteerd, nl. 1 Spaanse meter is 0,93975 SI meter! (afgerond 94 cm!), want het bordje aan de Franse zijde (links) is echt de juiste hoogte. Het merkwaardige is, dat dat ook op sommige Spaanse topografische kaarten staat aangegeven. Ik heb in Spanje wel vaker meegemaakt dat een hoogtebord er flink naast zit, maar wat de reden daarvan is?
Soms ook wordt niet de hoogte van de Col vermeld, maar die van de er vlakbij gelegen top van een berg. Maar of dat hier ook het geval is?
Het zou ook nog kunnen zijn dat er een ander nulpunt in Spanje wordt gehanteerd, maar bij alle andere cols in de Pyreneeën kloppen de aanduidingen aan beide zijden van de grens wel!
Zou het dan gewoon slordigheid zijn?
Opvallend is dat ook Bart Aardema in zijn gids deze foutieve hoogte voor de Col aangeeft!

[ Hier is een kaartje van de situatie ter plekke ]

Terug naar de Fietsen Index.