Tussen Weser en Elbe
25 augustus — 6 september 2019

0830-Jonne naast kasseien
De typische kasseienstroken waarnaast gelukkig vaak een fietsbaar strookje is te vinden…

Na onze vakantie dit voorjaar, die we af moesten breken na de val van Jonne, kregen we weer zin om een tocht te ondernemen van een week of 2-3, niet te ver van huis en ook niet te inspannend. Na wat zoeken en vergelijken, lezen van reisverhalen enz., besloten we om met de R1 te beginnen, de Europa Fietsroute die vanaf Arnhem door Duitsland naar de Poolse grens gaat. We hadden er in 2012 al een stukje van gereden toen we in de Harz waren [link], en omdat we Quedlinburg wilden bezoeken leek ons dat een goede start. Weersontwikkelingen (heel heet weer!) maakten echter dat we onze route al na 3 dagen hebben gewijzigd en ons oorspronkelijke plan hebben laten schieten waarna we in een verrassend mooi stuk van Duitsland terechtkwamen: tussen de Weser en de Elbe!

De route van dag tot dagKaartmateriaal


De pijltjes ↓ ↑ ← → aan het eind van sommige tekstkolommen geven aan of je voor het vervolg naar beneden/boven of naar links/rechts moet lezen. Een foto over de gehele breedte is altijd een scheiding (einde van hoofdstuk). Combinaties zijn ook mogelijk: →↑ betekent dat je in de rechterkolom weer helemaal bovenaan verder moet lezen.

Foto's
De foto's die op deze pagina staan, zijn met verschillende camera's gemaakt en daardoor niet allemaal van dezelfde kwaliteit en kleurruimte. De meeste foto's zijn gemaakt met een kleinbeeldcamera, maar ik heb ook foto's gebruikt afkomstig van mijn Garmin Virb Elite actioncam die ik (tbv. Mapillary) op mijn stuur heb gemonteerd. Sommige foto's tenslotte zijn met een iPhone gemaakt.


Een prachtig natuurgebied: het Zwillbrocker Venn. 0905-zwillbrockervenn


Winterswijk - Billerbeck

Zondag 25 augustus, 56km.
[routekaartje]

We vertrokken vanuit Winterswijk waar we per trein naartoe gingen. Het is al 30º als we om 10.15 bij het station wegrijden en via de Lageweg en de Rotweg (verder een prima weg hoor), een prachtige bosroute met veel schaduw, rijden we – de Ratumse Beek kruisend – via het Kommiezenpad naar de grensovergang. In Stadtlohn een kleine lunch op bankje bij een park en daarna langs groene stadswegen en schaduwrijke lanen weer de stad uit en op weg naar het Liesnerwald. De hoofdroute gaat bij dat bos met een grote boog ten zuiden eromheen, maar ik had gezien dat er ook een fietsbare route door het bos gaat, en die nemen we dan ook. Het scheelt weer een kilometer of 4.
We rijden door naar Hegerort waar we een ijsje nemen en rijden dan een alternatieve route naar Osterwick en Billerbeck. We weten namelijk nog niet waar we vandaag zullen slapen, want een hotel hebben we niet besproken.

Maar in Billerbeck heeft het hotel echter voldoende plaats vrij, we hebben een mooie kamer, er is een uitstekend restaurant en het is een aangenaam plaatsje waar we ’s-avonds nog wat rondwandelen en verkennen waar de winkels zitten.
0825-doorsteekLiesnerwald
Prachtig fietspaadje door Liesnerwald.

0826-vertrekbillerbeck
Mooie landelijke route als we Billerbeck uitrijden.

Billerbeck - Freckenhorst

0826-steilstestuk
Het steilste stuk van deze vakantie kwamen we vandaag tegen: 9% (en dat 150 meter lang...)
Maandag 26 augustus, 63km.
[routekaartje]

Er is een uitstekend ontbijt voor ons klaargezet en we rijden vroeg weg voor de noodzakelijke boodschappen en zitten om 9.10u op de route naar Havixbeck waar we de R1 weer op zullen pakken. Een klein klimmetje de stad uit en dan via een mooie, landelijke en groene route verder rijdend. Prettig is dat we vaak schaduw van de hoge bomen hebben die de zon in het oosten afschermen. Daar waar we de spoorbaan kruisen zit het steilste stukje van deze vakantie: 9% over 150 meter!
In Havixbeck een heerlijke ijskoffie en opnieuw weer verder door bosrijke en groene routes, vaak alleen voor fietsers bedoeld. Langs de Schlautbach is een onduidelijke bebording en rijden we een stukje over een - zanderig - paardenpad.Erg mooi gedeelte rondom Burg Hulshoff en dan op weg naar Münster waar we via de mooie, groene stadsring langs het water, moeiteloos de drukte van de stad ontwijken en voor we er erg in hebben de stad alweer voorbij zijn en het Dortmund-Ems kanaal kruisend weer de buitenwereld bereiken. Steeds weer langs en over verrassende paden, met verkoeling van de bossen, maar als we ten zuiden van Telgte rijden, is het op de asfaltstroken ruim 39º!! Daar hadden we eigenlijk niet op gerekend…
Veel rustpauzes met drinken en schaduw brengen ons uiteindelijk op ons B&B voor vandaag.Freckenhorst - Gütersloh - Petershagen

0827-weserbijminden
De Weser bij Minden
Dinsdag 27 augustus, 59km.
[routekaartje 1]

De hitte van gisteren en de heet-weer-verwachting voor de komende dagen op de route die wij willen rijden (oostwaarts naar de Harz), doen ons besluiten onze route aan te passen. We kruisen namelijk de Weser en willen langs die rivier naar het noorden fietsen, dat is koeler maar het brengt ons ook in koelere streken. We bespoedigen het proces door eerst naar Gütersloh te fietsen, daar de trein naar Minden te pakken en vanaf daar de Weserroute te gaan volgen.
Na boodschappen doen rijden we om 8.30u al weg uit Freckenhorst via een mooie, landelijke route ten oosten van het dorp en zijn snel weer op de R1 bij Warendorf. Dat is hier trouwens ook de Ems-fietsroute, en langs die rivier rijden we richting Harsewinkel. Soms direct langs de oever, vaker iets verder daar vandaan, maar nog steeds prettig om te fietsen. Het bos ten zuidoosten van Sassenberg is erg mooi. Even voorbij Harsewinkel (dat een flinke landbouwvoertuigen-industrie heeft) pauzeren we aan de bosrand voor een lunch, waarna we richting Gütersloh fietsen. Hier wordt het drukker en is het ook een stuk warmer: 37º!


[routekaartje 2]

Het station is snel gevonden en voor €12,10 per persoon en €4 per fiets zijn we binnen 3 kwartier in Minden aan de Weser! We ontmoeten nog een andere fietser in de trein die 2 stations eerder uitstapt om langs die rivier te gaan fietsen, ook richting Cuxhaven.
Het is vlak langs de rivier fietsend (naar Petershagen) een stuk koeler dan waar we vanmorgen nog reden. Een goede beslissing. We hebben een kamer in pension Rad Haus, dat door een erg enthousiast echtpaar wordt gerund. Mooie kamer met airco (klima heet dat in Duitsland) en groot balkon waarop de was binnen een halfuur weer droog is, want het is toch nog wel zo’n 30º om 19u.
Als we willen gaan eten blijkt de pizzeria ‘met vakantie’, is het visrestaurant ‘vandaag gesloten’ en blijft er niets anders over dan een snikhete Döner waar we gelukkig een tafeltje buiten hebben, want binnen is het (door alle ovens en fornuizen) minstens 45º!0827-molen bij Petershagen
De molen bij Petershagen

Petershagen - Nienburg

Woensdag 28 augustus, 49km.
[routekaartje]

We staan vroeg op en na een uitstekend ontbijt rijden we om 8.30 weg, eerst langs de Edeka voor boodschappen en dan verder over mooi fietspad tussen bomen en veel groen naar Ovenstädt. Hier zijn een paar enorme grindafgravingen waar zich flink veel ooievaars, meeuwen en ganzen hebben gevestigd. ↓

0828-karakeristiek landschap langs de weser
Het mooie landschap langs de Weser

De hoofdroute gaat er echter niet doorheen, daarom kiezen wij voor de variant die via Hävern en Russland wel langs deze plassen rijdt. Er zijn echter weinig vogels meer te zien, daar is het al te laat in het seizoen voor. Naast de onvermijdelijke meeuwen weten we nog twee ooievaars te spotten…
We rijden daarna een stuk vrij dicht langs de Weser door de velden, weiden en uiterwaarden. We hebben de wind mee, maar het is klam weer en daardoor is het warmer voor het gevoel. De temperatuur schommelt vandaag tussen de 28º en 38º! Die hoogste temperatuur vooral in de zon op de hete wegen.
Om 11u zijn we in Stolzenau waar we in een Italiaanse ijssalon/restaurant een grote ijskoffie nemen. →↑Op deze plek komen trouwens veel fietsers langs, in groepen, duo’s of individueel. Het terras zit vol en aan de overkant staan veel fietsen geparkeerd tegen het stadhuis.
Na 3 kwartier vertrekken we weer, maar stoppen onderweg geregeld voor eten of drinken. Het is steeds een mooie route met verrassende plekken en uitzichten. ↓

0828-Estorf
Straatbeeld in Estorf

Op de wegen die we delen met autoverkeer, rijdt weinig. We passeren een aantal sluizen, rijden langs Estorf en Leeseringen en komen terecht in Nienburg waar we via de VVV een kamer in een mooi oud pension vinden. Het is een 1000 jaar oude stad! Mooie gebouwen en vriendelijk ingericht! Gedurende de avond en de nacht flinke regenbuien.Nienburg - Verden

0829-rustplaatsbijstendern
Een heerlijke rust- en picknickplaats bij Stendern
Donderdag 29 augustus, 52km.
[routekaartje]

We doen het rustig aan want het regent flink als we aan het inpakken zijn na het ontbijt. Een stevige onweersbui trekt langs, maar om 10 uur is het voorbij en kunnen we op de fiets stappen. Het blijft de rest van de dag droog en de zon schijnt weer flink. Als we vertrekken hebben we de wind in de rug, maar later draait de wind en omdat onze route ook nogal wendt en keert hebben we dan vaker de wind tegen of van opzij.
Via een prachtig fietspad rijden we Nienburg uit en passeren Marklohe en Mehlbergen waar we op de hoek bij de camping langs de jachthaven koffie kunnen drinken. De hoofdroute gaat daarna via Drakenburg, wij kiezen de variant langs het sluiskanaal, Sebbenhausen en Schweringen. Het is een prachtige, beschutte route, maar sommige stroken zijn nog wel met kasseien bestraat waarop het moeilijk rijden is en je steeds de berm moet opzoeken. Die is door de regen van vanmorgen dan wel weer flink modderig…
Na Schweringen is het een nogal open landschap (‘Gronings’) en is de wind vaker een spelbreker. In Stendern houden we bij een picknick plek een stevige lunchpauze. Er zitten nog twee andere fietsers die net hun lunch achter de rug hebben en met wie we nog even kort ervaringen uitwisselen.

0829-huisinverden
Prachtig huis in VerdenWe gaan na een korte pauze weer verder, passeren Hoya en om 13.45u houden we een lange rustpauze in een spiksplinternieuw schuilhuisje op een heuveltje met een mooie tafel erin. Het is nog niet eens helemaal af, maar het is een mooie plek die ons even lekker afschermt van de wind. Na 3 kwartier gaan we aan het laatste stuk beginnen naar Verden. Tot aan Oiste is dat een nogal open gedeelte en we weten nog een bankje te vinden als er weer wat veel wind langs is gekomen…
Uiteindelijk worden we met een stevige wind in de rug Verden ingeblazen en via de VVV weten we een prachtig huis te vinden waar we een zolderetage voor onszelf hebben bij een paardentrainer. Deze stad is beroemd in de paardenwereld en overal zijn daar herinneringen aan. Ook leuk is het John Lennon monumentje dat is gemaakt ter herinnering aan het feit dat van de film “How I Won the War” (waarin John meespeelde), een aantal scenes hier is opgenomen.

0829-johnlennoninverden
John Lennon herinnering in Verden.


Verden - Bremen

0830-route naar Eissel2
Ook hier de karakteristieke wijze van hooi stapelen die we in 2012 ook al zagen in Mecklenburg.
Vrijdag 30 augustus, 53km.
[routekaartje]

Vroeg opstaan, inpakken en na goed ontbijt om 8.45u op stap. Via de rivierenbuurt rijden we de stad uit en via prachtige weggetjes - met veel bomen, mooie omgeving en rust - komen we in Eissel waarna we afkoersen op het sluiskanaal Langwedel, waarlangs we naar Achim zullen rijden. We moeten allebei nog even op gang komen en we lassen verscheidene rustpauzes in. De route is erg mooi en bij Baden voert hij langs prachtige huizen op de dijk. Bij Achim is koffie niet eenvoudig te krijgen dus rijden we een stuk door naar Thedinghausen waar we dan maar - het is warm - ijskoffie nemen. Daarna opnieuw mooie stukken, het fietspad ligt nu op de dijk en niet erachter - naar Dreye.Fietspad soms dicht langs autoverkeer, maar niet storend. Bij het naderen van Bremen wordt het drukker op het pad met veel lokaal fiets- en wandelverkeer en via de oeverroutes komen we in het centrum van de Hanzestad op de markt uit. De VVV is echt een grote-stads-vvv en geeft je een blaadje met hotels en dan kun je het verder uitzoeken. We zoeken dan maar zelf wat uit en komen terecht in Star Inn hotel Columbus op het stationsplein waar we een kleine suite hebben op de 3e etage met voldoende ruimte, “klima” en zicht op het stationsplein. Trams blijven we wel goed horen. We doen boodschappen en eten op de kamer.Bij het naderen van Bremen verschijnt aan de horizon al wat industrie. De natuur is hier prachtig! 0830-voorstad bremen


Bremen - Nordenham

0831-muurschilderingen-lemwerder
Op de loodsen en gebouwen langs het water bij Lemwerder zijn kleurrijke muurschilderingen aangebracht
Zaterdag 31 augustus, 73km.
[routekaartje]

Weer vroeg op en omdat we een eigen ontbijt hebben zijn we ook vroeg weg: om 7.55u. Mooi stukje langs de kade en daarna ruim een uur de stadsroute volgen om bij Seehausen de rivier weer terug te zien. Het is op dit tijdstip niet druk, maar het is ook niet interessant…
Dan gaan we op zoek naar koffie. Onderweg langs de oever zijn diverse jachthaventjes en sportclubs, maar die zijn allemaal nog dicht als wij er langskomen. Pas in Lemwerder (waar langs de oever een lange wand vol met prachtige muurschilderingen langs de oever is te zien), vinden we een bakkerij waar ook koffie wordt geschonken.
Na de koffie rijden we de route langs de dorpjes aan de oever van de Weser, waarbij vooral de vele oude boerderijtjes met mooie rietdaken opvallen. Als we Ohrt zijn genaderd staan we voor de keus: óf de route via fietspad over de spoorbrug naar Elsfleth; óf de route via het Elsflether Sand, maar dan moet je op het hele uur bij de brug bij Lienen zijn, anders moet je wachten tot het volgende hele uur!
Wij zijn er op een gunstige tijd voor de openstelling van 12u en kiezen voor die route.

0830-stationbremenbijavond
Station van Bremen vanuit onze hotelkamer.


0831-brugopen
De brug gaat ieder heel uur 10 minuten dicht.
Daar wachten we op…

In 2020 is de route via die spoorbrug wegens gevaarlijke situaties door de spoorwegen gesloten. Je moest over een onbeveiligde spoorbaanoversteek. Er kwam veel discussie en onderhandelen en er lijkt wat te gebeuren, maar die brug is op dit moment (2023) dus nog gesloten...
De zon schijnt trouwens vandaag weer genadeloos, het is 28º-32º én we hebben de wind mee. We zijn (dankzij die wind) dus al vrij vroeg in Brake en willen daar niet blijven, we kunnen nog wel een stukkie…
Dat wordt dus boodschappen doen en dan de laatste 20 kilometers naar Nordenham met weinig inspanning maar wel erg heet! We zitten in hotel Küste in een mooie kamer en eten ’s-avonds in het hotel op de markt. Dat hotel is eigenlijk het ‘moeder’-hotel, en daar hebben we ook ons ontbijt.
Gedurende de nacht enorme stormwind, regen- en onweersbuien en het koelt flink af.Door het prachtige Elsflether Sand rijden we naar de brug die nu nog open is… 0831-elsflethersand-2


Nordenham - Bremervörde

0901-veerboot-bremen
De veerboot van Nordenham (Blexen) naar Bremerhaven
Zondag 1 september, 57km.
[routekaartje]

Ons oorspronkelijk plan voor dit deel was om door te rijden tot Cuxhaven en dan vandaar bijvoorbeeld de Duitse waddenkust te gaan doen of richting Elbe. Maar omdat de wind langs de kust zeer stormachtig is, met windvlagen tot 100 km/u, gaan we een ander plan uitvoeren, en dat betekent dat we na het ontbijt naar de veerboot in Blexen fietsen, oversteken naar Bremerhaven en vandaar naar Bremervörde zullen fietsen via het goede fietsnetwerk dat hier ligt.

0901-jonneopveerboot
Plaats genoeg op die boot…We rijden om 10.15 weg en zijn een halfuur later bij de boot. Op de veerboot is koffie en de overtocht duurt 20 minuten. We rijden daarna eerst even langs het station om te zien of we een kaart kunnen krijgen, maar een geschikte is er niet en dus vertrouwen we op mijn aantekeningen en GPS. We rijden eerst een tijdje via de R21 (Seestadt-route) maar dat wordt nogal saai langs de autoweg en we zien een afslag naar de R15 (Schiffdorf-route, maar ook een variant van de “Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer-route” die we ook besproken hebben gezien), en daar gaan we op af. Het is een prachtig traject door een afgelegen gebied, mooie bossen, veel groen, rustige wegen en prima fietsweer! Bij Geestenseth komen we op de R17 (Silbersee-route) en in de wonderbaarlijk mooie bossen - langs die route - houden we weer een mooie pauze. Ter hoogte van het Heinschenwalde bahnhof komen we weer in de bewoonde wereld en rijden dan langs de K116 naar Bremervörde waar we in het Oste hotel een erg leuke, rustige kamer hebben en er ’s-avonds ook heel erg lekker kunnen eten!0901-bos
Ontzagwekkende bossen voorbij Geestenseth


Bremervörde - Sittensen

0902-vakwerk
Prachtige vakwerkboerderijen in Ober Ochtenhausen
Maandag 2 september, 54km.
[routekaartje]

We staan om 6.30u op, pakken in, gaan uitstekend ontbijten en rijden om 9.25u bij het hotel weg met de volgende opdrachten:

  1. Kaart #6 van de ADFC kopen (Zwischen Elbe und Weser)
  2. Kniebandage voor mij omdat mijn knie pijnlijk blijft
  3. Boodschappen voor onderweg.
Alledrie geslaagd binnen 20 minuten!
Dan begint een fantastische tocht! Het is zonnig, temperatuur rond de 20º, wind van opzij tot aan Granstedt en daarna in de rug! We volgen de Oste Radweg die over mooie landweggetjes loopt, veelal onverhard, soms beton- of asfaltstroken en maar heel af en toe een stuk langs een autoweg. We willen in Sandbostel koffiedrinken, maar daar hebben ze net vandaag hun eerste vakantiedag! We eten op hun terras onze eigen appelflap op!Langs Immenham dan op weg naar Ober Ochtenhausen via fantastische paden en weggetjes, en op het dorpsplein houden we onder een grote boom een uitgebreide lunchpauze en kijken even rond bij de prachtige huizen en een mooie houten klokkentoren.
Verder dan langs oude grafheuvels over een zanderig, maar goed berijdbaar pad naar Granstedt, Lovenstedt en tenslotte weer een langere pauze in de nieuwe schuilhut/picknickplek in Godenstedt. We zijn hier trouwens in een gebied met meer heuvels en af en toe zit er zowaar een klimmetje in (3%-5% gedurende 2 minuten). Het hoogste punt is 20 meter! In Heeslingen via een mooi, smal bospad naar het centrum waar we koffie met gebak nemen en daarna met hernieuwde energie via Weertzen en weer erg veel mooie stukken naar het eindpunt vandaag: Landgasthof Oehr in Sittensen.

0902-oste-godenstedt
In Godenstedt is een rustplaats vlak langs het riviertje de Oste.


Sittensen - Rotenburg - Gildehaus

0903-kasseienstrookje naar Rotenburg
Op de route naar en langs de Wümme liggen ook nog wat kasseien met heel smalle fietsstrookjes…
Dinsdag 3 september, 33km.
[routekaartje 1]

Dit wordt een ‘verplaatsingsdag’. Gelet op weer en wind in de hoek waar we nu zitten, hebben we besloten om dichter bij de Nederlandse grens te gaan fietsen omdat daar de komende dagen nog warm weer wordt verwacht. Na het ontbijt bekijken we de mogelijkheden. Het is nu nog grijs en we wachten het eind van de regen af waarna we om 9.45u vertrekken. Het is fris en we rijden deze vakantie voor het eerst met onze warme vesten aan.
Richting Rotenburg rijden is het plan, om aldaar te zien wat de beste vervolgstappen zijn. We rijden via lokale fietsroutes de Börde-tour naar Hamersen waar we overstappen op de Schaffstall-tour en dan langs Sothel, Neuenfelde en Wenkeloh naar Scheessel rijden waar we koffie en gebak nemen.


[routekaartje 2]

We vervolgen dan met de Wümmeroute langs het gelijknamige riviertje en eindigen bij het station van Rotenburg. Het is een mooi gebied om doorheen te fietsen en voor de fiets is er alle ruimte.
We zoeken uit dat met de trein naar Bad Bentheim gaan (via Bremen en Osnabrück) met een Nieder-Sachsen ticket voor €29 de beste oplossing is. Fiets kost €5 per fiets. Met dat ticket kan je eventueel tot aan Hengelo reizen! In Gildehaus (bij Bad Bentheim) hebben we bij VODF een kamer besproken en we arriveren daar om 18.30u. We eten in het dorpje.Gildehaus - Enschede

Woensdag 4 september, 45km.
[routekaartje]

We hebben familie in Vreden wonen en we plannen een tocht daarlangs. Om 9.15 vertrekken we en via Sieringhoek rijden we langs het Gildehauser Venn. Ook hier weer veel lokale fietsroutes. De heide is echter helemaal door bruin gras overwoekerd, dus veel paars is er niet te zien…
We bellen onze familie en horen dan dat ze vandaag niet thuis zijn, dus moeten we onze plannen aanpassen. Doorrijden in die richting is nu niet erg zinvol - vooral door de stevige wind die we tegen hebben, dus we maken nu een tocht ten zuiden van Gronau die ons naar Enschede brengt, we zien daar wel wat we verder doen.

0904-onverhard doorsteekje
Als het niet langer is dan 300 meter, is dit nog wel te doen…We rijden door mooie bossen, over smalle paadjes en passeren de Dreiländersee voor koffie, maar die zijn pas om 11u open! Dan maar weer verder, wel in steeds zonniger weer en temperaturen van 16º-18º. We doen het vandaag zonder koffie, want ook de andere adressen zijn dicht, nog niet open of bestaan niet meer…
Op een rustplaats langs de Dinkel houden we een lange pauze en bekijken de VODF adressen in Enschede en bespreken er een van. Via prachtige bospaden, mooi gelegen en leuk om te fietsen bereiken we de stadsrand, doen boodschappen en zijn om 16u op ons verblijfadres.

0904-bossen naar enschede
Mooie bosroutes naar Enschede.


Enschede - Aalten

0905-haaksbergerveen
Mooi pad door het Haaksbergerveen.
Donderdag 5 september, 57km.
[routekaartje]

Vandaag maken we een heel mooie, groene tocht door prachtige natuurgebieden. Vesten/regenjasjes hebben we wel aan want af en toe valt er een buitje en staat er een stevige zijwind, soms ook mee, maar tamelijk belastend voor mijn knie. Temperatuur rond de 16º.
We rijden om 9.20u weg bij ons ‘huis’ en via een mooie route de stad uit en direct in Landgoed Zonnebeek en daarna langs het Buurser Zand waar de heide al over het hoogtepunt heen is. In Buurse kunnen we bij de bakker weer koffie drinken en gaan dan op weg naar het Haaksbergerveen waar we kort schuilen voor een bui. Vervolgens een mooi pad over het veengebied met indrukwekkende natuur. Als we er voorbij zijn moeten we op de Panovenweg schuilen voor een wat stevigere bui waarbij we ook onze regenjasjes maar aandoen. Als de regen weer wegtrekt (het zijn steeds maar korte buitjes, er is ook veel zon), komen we op een wondermooi pad langs de Berkel!We waren hier al een keer eerder, maar toen hebben we van dit pad maar een heel kort stukje gedaan (vanaf de Leemweg), nu rijden we het hele stuk vanaf de Den Borgweg. Een erg mooi gedeelte!
Wij rijden door naar Zwilbroek waarbij we weer heel even in Duitsland zijn en daar ook - tijdens een regenbui - een flinke lunchpauze houden bij restaurant Kloppendiek. Daarna weer droog langs het mooie Zwillbrocker Venn met vogelwaarnemingspost, maar de vogels zijn reeds gevlogen…
Het vervolg gaat steeds weer over prachtige paden, soms een stukje provinciale weg, maar altijd rustig en erg mooi om te fietsen. Bij Winterswijk komen we nog even op het tot fietspad omgebouwde stuk spoorlijn van Winterwijk-Groenlo en daarna ook steeds weer over verrassende weggetjes en fietsroutes naar Aalten waar we via het centrum naar B&B ’Nancy in Holland’ gaan.


0905-langsdeberkel2
Mooie route langs de Berkel!
0905-paardlangsdeberkel
Mooi paard langs de Berkel!

0905-fietspadopspoorbaan
De voormalige spoorlijn van Winterswijk naar Groenlo is nu een goed fietspad geworden!

Aalten - Dieren

0906-jonneoppad
Op weg langs de Boven Slinge.
Vrijdag 6 september, 43km.
[routekaartje]

We krijgen een zéér uitgebreid ontbijt waar we de halve dag op kunnen fietsen!
We volgen de route langs de Boven Slinge. Een mooie – maar nu deels opgedroogde – beek. Pas na het passeren van een sluis staat er weer water in. Het is een erg mooie omgeving, maar de koude wind noopt ons om met lange broek te rijden! Het is 12º. Op diverse plaatsen gaan we op een bankje in de zon op zitten warmen. We rijden ruim 10 kilometer langs deze Boven Slinge.
Daarna volgt een prachtige tocht door het Sterrenbos (ten oosten van Doetinchem) en willen we bij kasteel Slangenburg koffie drinken.Omdat we de fietsen echter niet in het zicht kunnen stallen (die willen ze niet op het terrein hebben), stellen we die koffie maar even uit en kunnen die later alsnog drinken in de zelfbedienings theetuin ’t Höfken.
We gaan dan ten noorden van Doetinchem langs en daarna weer door prachtige bossen ten noorden van Langerak en Laag-Keppel waar we op een mooie rustplek onze eigen lunch verorberen. We fietsen dan door naar Doesburg en besluiten daar na onze lunch om via Dieren naar huis terug te gaan omdat het weer voor de komende dagen niet aantrekkelijk is.De Boven Slinge staat hier helemaal droog en is volgegroeid met planten… 0906-bovenslinge5

Laatste versie: 6 februari 2023

Built with BBedit Terug naar de Indexpagina
Marc Zoutendijk – © 1993-2093
Hier is een mailformulier
powermacosx