Kempen, Ardennen, Eifel, Moezel,
Hunsrück, Vogezen, Maas
19 mei — 11 juni 2023

20230522-bosroute
In de uitgestrekte bossen van de Ardennen is bosbouw onvermijdelijk!
Dit is de onverharde route van Logbiermé naar Mont-le-Soie

Plannen en Voorbereiding

Na de positieve ervaring van onze tocht in 2022 naar de Pfalz, ontstond het plan om ook dit jaar in de richting van de Vogezen te trekken, maar dan meer zuidelijker, om daarna via het Zwarte Woud weer naar het noorden te gaan. De terugkeer naar huis zou dan mogelijk met de trein moeten.
In december van 2022 had ik al een begin van de route gemaakt en met name voor het Zwarte Woud al kaarten bekeken en de routes verkend.
De plannen werden doorkruist doordat we ons huis verkochten, een nieuw huis kochten en plotseling allerlei daarmee samenhangende zaken moesten worden geregeld. Het hele vakantieplan ging dus in de ijskast!
Uiteindelijk verliep alles echter voorspoedig en bleek dat we vanaf half mei toch nog op vakantie zouden kunnen! We besloten ook om vanaf huis te gaan fietsen om gesjouw in de treinen te omzeilen.

Opnieuw werden de plannen bekeken, nu meer gedetailleerd, en kon ik ook al wat hotels en VODF (Vrienden Op De Fiets) adressen controleren op beschikbaarheid en zelfs al reserveren. Een probleem bleek namelijk te zitten in het lange Pinksterweekend in Frankrijk (27-29 mei) waarin veel hotels vol waren of extreem duur. AirBnB bleek daar uitkomst te bieden.
De uiteindelijke tocht ging van Vught naar Ottmarsheim (een plaatsje vlak bij Basel) waarna we besloten – gebaseerd op ervaring van Jonne met haar fiets op de onverharde paden – om niet via het Zwarte Woud terug te keren, maar de kant op te gaan van de Vogezen en Nancy, om daarna langs de Moezel en via de Eifel weer naar huis te fietsen.
We hebben dit keer de gehele tocht op de fiets gedaan en de trein nergens nodig gehad. Na ruim 3 weken hadden we 1600km gefietst en ruim 10000 hoogtemeters verwerkt, ook dit keer weer op onze e-bikes.


20230531-olifant
In Neuf-Brisach staat de olifant nog steeds op wacht in de gracht…

De route van dag tot dagKaartmateriaal


De pijltjes ↓ ↑ ← → aan het eind van sommige tekstkolommen geven aan of je voor het vervolg naar beneden/boven of naar links/rechts moet lezen. Een foto over de gehele breedte is altijd een scheiding (einde van hoofdstuk). Combinaties zijn ook mogelijk: →↑ betekent dat je in de rechterkolom weer helemaal bovenaan verder moet lezen.

Foto's
De foto's die op deze pagina staan, zijn met verschillende camera's gemaakt en daardoor niet allemaal van dezelfde kwaliteit en kleurruimte. De meeste foto's zijn gemaakt met een kleinbeeldcamera, maar ik heb ook foto's gebruikt afkomstig van mijn Garmin Virb Elite actioncam die ik (tbv. Mapillary) op mijn stuur heb gemonteerd. Sommige foto's tenslotte zijn met een iPhone gemaakt.


20230523-langsdevennbahn
De etappe van Rodt naar Mettendorf was de enige dag dat we onze regenjasjes hebben gedragen.
Niet zozeer vanwege de regen, maar vooral voor de frisse wind die we die dag hadden.
De bomen die hier staan fotografeerde ik in 2014 ook al toen we de Vennbahn (die toen net af was) voor de eerste keer reden.

20230609-toeganghogevenen
Op 9 juni zitten we vlakbij het Signal de Botrange, het punt waar de Roer ontspringt.
Verderop op deze route zullen we die nog jonge rivier passeren!


Vught - Weert

Vrijdag 19 mei, 68km.
[routekaartje]

Oorspronkelijk zouden we met de trein naar Maastricht gaan en daar via de Maas de route starten die ons naar Aywaille zou brengen, maar de beschikbaarheid van het hotel daar, én het feit dat we liever de trein helemaal niet wilden gebruiken, leidde ertoe dat we al op deze dag gewoon vanuit huis vertrekken.
We kennen de omgeving waar we vandaag doorheen rijden natuurlijk uitstekend, we wonen hier tenslotte al 37 jaar, en rijden zodoende vandaag gewoon een thuiswedstrijd, al eindigen we in Weert.
Via Boxtel, waar we de mooie route langs de slingerende Dommel rijden, gaan we naar Best, Son en Breugel en bij Eindhoven opnieuw mooi langs de Dommel.

Het is mooi zonnig weer, maar wel met een wind uit noordelijke richting, dus voornamelijk mee! We rijden het Van Gogh-Roosegaarde fietspad voor we bij de Collse Watermolen een korte pauze inlassen.
Langs Nuenen, Sterksel en Maarheeze naar eindpunt Weert. Het is meestal een mooie route, vrijwel steeds op fietspad, maar wel af en toe langs de drukke snelwegen. We zijn om 16.30 op ons VODF adres, verkennen ook even de buurt voor een eetadres later die avond en slapen deze eerste avond uitstekend.


20230519-dommelbijwoensel
De Dommel bij Woensel.
Weert - Vroenhoven

Zaterdag 20 mei, 82km.
[routekaartje]

Ons volgende adres ligt in België, het plaatsje Vroenhoven tegenover Maastricht. Vanuit Weert kun je daar via de fietsroute langs de Maas prima naartoe fietsen, maar wij wilden door de Kempen fietsen en kiezen dus de route langs Genk. We rijden om 9.10 weg en langs de ZW-vaart de stad uit om langs het Blauwe Meertje naar Altweerterheide te rijden. Het is een mooie, bosrijke omgeving, bij de Tungelerwallen en in het stroomgebied van de Tungelroyse Beek. We passeren Stramproy en passeren dan voorbij Crixhoek de Belgische grens, we zijn in het buitenland!
In Tongerlo is het tijd voor koffie in de zon op een vrijwel verlaten plein, waarna we via Opitter in de prachtige bossen van de Kempen komen en over uitstekende fietspaden verder rijden. Om 12.45 zijn we bij het station van Asch (niet meer in gebruik als station) en eten daar een pannekoek. We zitten met vele anderen op het heerlijke, zonnige terras.We gaan dan verder over/langs de Mechelse Heide en zijn veel vroeger dan verwacht bij het planetarium waar je zulke lekkere kaaskroketjes kunt eten! Die bewaren we dan maar voor een volgend bezoek, want de pannekoek levert nog energie. We komen langs de surfmeertjes van Papendaal, waarna we rond 14.45 bij het Albertkanaal aankomen. Dat wordt even een vervelend stuk vanwege de wind die we nu tegen krijgen en weinig beschutting van bos of bomen hebben. Pas na de grote bocht bij Lanaken hebben we de wind weer mee en racen we op Vroenhoven af, maar niet nadat we in Maastricht eerst boodschappen hebben gedaan voor morgen omdat we op zondag weinig open winkels verwachten. We eten 's-avonds in het restaurant "Onder de Brug", een restaurant dat we de afgelopen jaren vaak gepasseerd zijn, maar dat we nog nooit bezocht hebben. We zitten heerlijk buiten.
Vroenhoven - Aywaille

Zondag 21 mei, 68km.
[routekaartje]

We staan vroeg op en hebben bij onze VODF gastheer een uitstekend ontbijt. We vertrekken om 8.46 in prachtig weer, maar trekken 3 minuten later wel onze fleece vesten aan omdat het nog behoorlijk koud is! We rijden dan langs het Albertkanaal naar Kanne, steken over naar de andere kant en blijven dan aan die zijde van het kanaal (na het passeren van de sluis) rijden tot Haccourt waar we weer van oever wisselen. We blijven steeds op de oeverroute rijden en bij Herstal komen Maas en Albertkanaal bij elkaar. We moeten dan de brug oversteken bij Luik-noord om weer op de andere oever uit te komen. De brug is in onderhoud, maar voor fietsers is er een goede verbinding gemaak waarmee ze probleemloos de brug over kunnen. We zitten dan aan de zijde van Outremeuse, en de koffie die we zo hard nodig hebben is nu steeds aan de andere oever te vinden! We hebben geen zin om weer over te steken en rijden door tot we bij de monding van de Ourthe komen en slaan dan af langs de oever daarvan.Omdat er vandaag een of andere "run" wordt gelopen is het hier druk met hardlopers die de boel behoorlijk onveilig maken met volkomen ongeorganiseerde idioten die verkleed het parcours bevuilen! We vinden een plekje om onze chocomel te drinken. Een paar kilometer verder zijn we verlost van de hardloopidioten en rijden we een prachtig fietspad langs de oever van de Ourthe. Heel veel rust en groen! Bij Méry vinden we een mooie rustplek om daarna uit te komen bij het punt waar de Amblève in de Ourthe stroomt. Op dat punt gaan we de Amblève volgen, en dat gaat over de normale weg. Het is gelukkig niet erg druk en het is een goed befietsbare weg.
In Aywaille komen we vroeg aan (14.30), moeten even wachten, maar kunnen dan ons mooie appartement in! We hebben een eigen keuken en kunnen daarom - na het doen van de boodschappen - onze eigen maaltijd bereiden. Aywaille is een levendig stadje, maar we slapen uitstekend.


20230522-vertrekaywaille
Zó vertrekken we uit Aywaille! Het is nog fris in de ochtend.


Aywaille - Rodt

20230522-ecologischetuinderij
Naast deze natuurboerderij staat een bankje waar wij een heerlijke lunch gebruiken.
Maandag 22 mei, 57km.
[routekaartje]

We nemen alle tijd omdat we vandaag geen grote afstand hoeven te rijden en we ook niet te vroeg in Rodt terecht kunnen bij onze VODF verblijfplaats omdat de eigenares tot 18u nog aan het werk is. We rijden om 10u weg en via het park langs de Amblève rijden we naar Bouvière de Remouchamps. We vervolgen dan over de rustige hoofdweg langs het beroemde "Balade du Ninglinspo", waar we even afslaan om een kijkje te nemen bij dit mooie wandelgebied. Het ziet er fantastisch uit, maar koffie kunnen we er nu nog niet krijgen en we zijn niet hier om te wandelen maar om te fietsen! De route die we langs de rivier rijden is erg mooi en bij Targnon begint de eerste serieuze klim: ruim 120m klimmen in 3 km.(4%).
In Stoumont volgt de beloning: koffie met gebak!Daarna rustig dalen naar Trois-Ponts waar we op een mooi stil weggetje aan de volgende klim beginnen: 240 meter in 5 km. We houden lunchpauze bij Champs Aux Haies, komen langs Wanne en klimmen dan door naar Logbiermé waar we aan een prachtige bosroute beginnen over een woeste weg met veel houtkap langs het pad. Gelukkig wordt er vandaag niet gewerkt dus we rijden er in alle stilte langs. We komen langs Mont-le-Soie en na Petit-Thier komen we op de prachtige Ravel 47a, het mooiste stuk van vandaag dat we tot aan de aansluiting met de N675 blijven rijden. We zijn veel te vroeg in Rodt en gaan daarom in het hotel in het dorp thee drinken en dit verhaal schrijven. Ook reserveren we een tafel voor het diner vanavond. In ons VODF logeren ook nog 2 andere fietsers uit Nederland die een rondje in deze omgeving fietsen.Rodt - Mettendorf

20230523-schuilhutmettekeningen
De schuilhut bij voormalig station Üttfeld geeft tijdens de regenbui een goede bescherming.
De hut hangt vol met tekeningen van treinen. Die hingen er al in 2014 toen we hier voor het eerst langskwamen.
Dinsdag 23 mei, 70km.
[routekaartje]

Als we opstaan is het bewolkt (geheel volgens verwachting), en na het ontbijt en daaropvolgend hartelijk afscheid lijkt het aardig fietsweer. Maar al na 3 minuten stappen we af we om warmere regenjacks aan te trekken waar we een groot deel van de dag in blijven fietsen. Achteraf blijkt dit de enige dag van de vakantie te zijn waarop het dergelijk weer is geweest, want we hebben hierna uitsluitend in mooi weer gefietst en veel zon gezien.
We rijden een erg mooie route, vooral dalend door rustig landschap, naar Neundorf, Galhausen en Wiesenbach waar we aansluiten op de Vennbahn die uit Sankt Vith komt. We komen nu op bekend terrein en op dezelfde plaats (bij Neidingen) waar we in 2014 een prachtige rij bomen fotografeerden, doen we dat nu weer! Op dat punt komen trouwens de 2 fietsers langs die ook in Rodt logeerden!
We passeren Lommersweiler (waar we overstappen op de Eifel-Ardennen fietsroute) en herkennen veel van onze eerdere tochten.Af en toe valt er een spatje regen en we stoppen soms in de schuilhutten. Koffie is nergens te vinden. Heel veel klimmen is er niet bij, we rijden tenslotte op een voormalige spoorbaan. Dit deel is een heel erg mooi stuk langs de Ihrenbach, door de Bleialfer tunnel en dan langs de Alfbach naar Pronsfeld. Ook daar is geen koffie en in de schuilhut nemen we maar onze boterhammen. We stappen daar over op een andere route: De Prümroute (en later de Enzroute), en vervolgen door een landschap vol met bloemen. Als we station Üttfeld passeren gaat het wat harder regenen en in de schuilhut bij het voormalige station (vol met mooie kindertekeningen van treinen), eten we nog wat crackers met kaas en gaan na 20 minuten weer door, De regen is opgehouden. We klimmen in dit gedeelte over een afstand van 10 km ongeveer 140 meter naar een hoogte van 515m en beginnen dan aan een 25km lange afdaling waarin we ruim 250m dalen. In Neuerburg stoppen we bij de Edeka voor een heerlijke koffie met käsekuche voordat we het laatste mooie stuk naar Mettendorf rijden.
Mettendorf - Oberbillig

20230524-irrelerwaterval
Uitzicht op de Irrreler waterval.
Woensdag 24 mei, 56km.
[routekaartje]

Na het ontbijt rijden we om 9.19 weg in stralende zon. Het is nog wel koud en we hebben 2 jasjes aan. We volgen het Enzdal en het is een fantastisch fietsgebied met mooie paden en vrijwel niemand anders op het fietspad. Vriendelijk, heuvelachtig en af en toe korte steile stukjes. In hoofdlijnen moeten we vandaag dalen naar de oever van de Moezel.
In Holsthum willen we koffie drinken in het hotel/restaurant waar we in 2018 een kamer hadden, maar dat is nog gesloten als we daar om 10u aankomen! We gaan dus maar weer verder en volgen nu weer de Prüm, waar we de fraaie hopvelden passeren, maar nu nog met heel jong blad. Na Prümzurlay stoppen we bij de Irreler waterval om even te kijken. Een ander stel op de fiets zit daar ook te genieten en we praten wat. Bij de overstromingen van 2021 (die de gehele Eifel hebben getroffen) is ook hier het nodig verzakt en weggespoeld, en nog steeds zijn gedeelten afgesloten.
In Irrel doen we boodschappen bij de Edeka en gebruiken daar ook koffie (en voor Marc een vet gebakje...).We rijden dan via het industrieterrein het dorp uit en komen dan op een blokkade bij de Irreler Mühle waar de fietsbrug (over de Nims) is weggespoeld. (Ik zie later thuis dat we in 2018 wél over dat bruggetje reden!) Met een kleine omleiding komen we weer op het juiste fietspad terecht en volgen de Prüm tot aan Minden waar die in de Sauer uitmondt. We volgen die rivier, steken over naar de andere oever, eten en rusten wat en rijden een mooie, rustige route waarbij we veel stoppen omdat we niet te vroeg in ons hotel aan willen komen, waar we niet vóór 15u terecht kunnen. We bereiken Wasserbillig en begeven ons naar de veerboot die vanaf hier naar Oberbillig vertrekt. Er staan 10-tallen andere fietsers te wachten op de pont, en wat blijkt? Wegens personeels-gebrek vaart het veer sinds gisteren nog maar tot 13.30u!! Het is nu 14.30…
Dat betekent dus omrijden via Konz, 12 kilometer waar we 3 kwartier over doen. Om 15.15u zijn we in ons hotel waar we 's-avonds ook nog eens fantastisch eten.


20230524-Pontje bij Oberbillig
En dit is dus dat pontje bij Oberbillig dat na 13.30 niet meer vaart...


Oberbillig - Otzenhausen

20230525-klimuitkrettnach
Krettnach ligt al achter ons, en we zijn hier bezig met een stevige klim tussen de wijnhellingen.
Donderdag 25 mei, 66km.
[routekaartje]

Goed ontbijt en wegrijden om 8.52u. Volop zon maar ook een frisse noordenwind die ons vandaag veel parten speelt, het is een vermoeiende factor. We zijn in 25 minuten in Konz en gaan vanaf daar over een rustige fietsroute langs de Konzer Bach. Langs Niedermennig en Obermennig licht klimmend. Omdat in dat laatste plaatsje aan de weg wordt gewerkt is er niet veel verkeer en kunnen we rustig fietsen. In Krettnach begint een pittige klim tegen de steile wijnhelling op: 9% gemiddeld met stukken tot 13%! Daarna afzwakkend tot 6% bij Pellingen
Het plan wat ik heb is om op de Ruwer-Hochwald fietsroute uit te komen, zonder daarvoor eerst naar Trier te moeten rijden. Ik had minutieus allerlei weggetjes verkend (op de kaart) om zo gunstig mogelijk uit te komen. Dat plan heeft goed gewerkt en we rijden na Pellingen klimmend en dalend om uiteindelijk bij Lampaden een reusachtige afdaling te krijgen naar de fietsroute!Daarna klimmen we maximaal 2% de volgende 24km, maar hebben vooral op het stuk als we naar het oosten rijden (vanaf Baldringen) last van de sterke, koude wind. Als je stilzit is het 22º, fiets je, dan voelt het weer als 15º. Pas als we bij Hermeskeil de draai naar het zuiden maken verandert alles: wind mee én dalen! In Hermeskeil gaan we naadloos over op de onverharde Primstal route die we nog kennen van 2022. Het is een opluchting om hier te fietsen en prachtig groen. We gaan vervolgens verder over de Bahnradweg St. Wendeler Land, over het deel dat vorig jaar nog niet klaar was maar er nu prachtig bij ligt. Goed geasfalteerd en zeer duidelijk en mooi aangegeven. Een aanwinst!
We komen daarna in Otzenhausen in het vriendelijke Stübchen. Vorig jaar waren we hier ook maar zaten toen in een andere kamer. Eigenaars zijn bijzonder vriendelijk en we mogen gewoon buiten aan de terrastafels (van het café) onze eigen maaltijd (brood, kaas en soep) gebruiken. We hebben een erg mooie eerste fietsweek achter de rug.
Otzenhausen - Homburg

20230526-bostalsee
De Bostalsee ligt er in het ochtendlicht prachtig bij!
Let op het omgekeerde huis rechts op de foto!
Vrijdag 26 mei, 62km.
[routekaartje]

We gebruiken ons eigen ontbijt en rijden om 9.05 weg en zijn 4 minuten later bij de Bahnradweg St. Wendeler Land, het vervolg van de route waar we gisteren over binnenkwamen. Ook hier een prachtige, brede en goed geasfalteerde route met heel veel rustplaatsen onderweg. De route is hier nu helemaal af en de omleiding om de brug is nu niet meer nodig. Het is steeds licht stijgend of dalend. Bij Sötern lijkt een klein stukje af te wijken dat nog moet worden gedaan: het fietspad maakt plotseling een scherpe afslag naar rechts om over de hoofdstraat heen te steken en dan weer terug te keren naar de fietsroute. Meer informatie over deze fietsroute is ook hier te vinden.
Na 10 kilometer staan we bij Türkishmühle waar wij afslaan en in het dal van de Nahe via Gonnesweiler naar de Bostalsee rijden om daar op een mooie plek wat te eten en te drinken en in de zon te zitten. We rijden daarna langs de oever naar de Saar-Nahe-Höhen Radweg.
Langs de oever van de Bostalsee is het verwarrend dat het verharde pad voor wandelaars is en het onverharde voor fietsers! Op de onverharde fietsroute aangekomen, komen we weer in een prachtig bos en rijden dan naar Oberthal waar de Wendelinus Radweg begint, een route die we ook vorig jaar al reden, maar in de andere richting.Om 12.10 zijn we in het drukke Sankt Wendel en rijden daar snel doorheen waarbij we helaas de verkeerde wegkeus maken en wat langer langs de L131 moeten rijden, 4km licht klimmend. We kunnen daardoor ook geen mooie plek vinden om koffie te drinken.
We komen uiteindelijk op de onverharde Ostertal-Höhen radweg uit en houden een flinke pauze halverwege het bos. We dalen vervolgens naar Dörrenbach, klimmen en dalen naar Remmesfürth en beginnen daar aan de memorabele klim naar de Höcherbergturm: 200 meter klimmen in 2.5 km met stukken van 10%-13%, alles onverhard met veel korte bochtjes. Het is voor Jonne eigenlijk niet goed te doen en ze moet veel lopen omdat ze op haar fiets niet meer kan opstappen als ze eenmaal stilstaat. Ik help haar dan met het duwen van de fiets naar boven. Van vorig jaar wisten we al dat het hier zwaar was, maar toen daalden we in dit deel!
Na een flinke rust als we boven zijn, beginnen we aan de afdaling. Veel over onverharde paden, maar wel goed te doen. We passeren Jägersburg en gaan dan door de bossen naar Homburg waar we in het drukke centrum stukken lopen en we na wat gezoek ons appartement (in een studentenhuis) weten te vinden. De sleutel ligt klaar in de brievenbus waarvan we de code via een e-mail hadden gekregen. We kunnen er zelf koken.


20230526-höcherberglopen
Dit is het zwaarste stuk van deze vakantie. Ook vorig jaar hadden we het hier moeilijk, maar toen daalden we.
Klimmend is dit voor Jonne niet te doen omdat eenmaal opstappen bij dergelijke percentages (10%-13%) niet gaat.


Homburg - Bitche

20230527-mooierustplekinfrankrijk
Bij het binnenrijden van Frankrijk vinden we deze mooie rustplek voor een uitgebreide lunch.
Zaterdag 27 mei, 55km.
[routekaartje]

Vandaag fietsen we Frankrijk én de Vogezen binnen! Als we na het ontbijt de spullen op de fiets zetten, merk ik dat iemand mijn fietspompje uit mijn frameklem heeft gestolen. De fiets stond notabene in een afgesloten kelder waar je ook alleen maar met een deurcode naar binnen kan! Het moet dus een bewoner zijn geweest. Wij moeten dus vandaag in iedergeval ergens langs een fietsenwinkel om een nieuw pompje te kopen.
We rijden om 9.15 weg en zijn snel weg uit de drukke stad en rijden over mooie paden en wegen. Ter hoogte van Schwarzenbach spreekt een automobilist ons aan omdat wij op dat kruispunt (op onze mobiel) staan te zoeken naar een fietsenwinkel. Hij is zelf ook een vakantiefietser en weet dat er in Zweibrücken een moet zijn, en we moeten hoedanook langs die plaats, dus we hoeven niet om te rijden.
We rijden verder langs de oever van de Blies en komen dan bij Einod vooral door bebouwd gebied, industrie, huizen en veel drukte.
We stoppen in Zweibrücken, vinden snel de grote fietsenzaak en hebben binnen 5 minuten een nieuw pompje. We gaan dan ook maar op het grote plein een ijskoffie gebruiken, de eerste in deze vakantie!
Dan weer snel de stad uit en langs de Hornbach over een mooi fietspad in veel groen weer verder.Bij Althornbach komen we op de Mühlenradweg die we tot Hornbach volgen en dan volgt er bij Mausbach een mooie klim door het boerenland met prachtige akkers en een rustige weggetje. We passeren dan bij Zollhaus Riedelberg de Franse grens en vinden niet veel verder een prachtige rustplek voor onze lunchpauze.
We gaan, klimmend en dalend verder en bij Rolbing/Gertzberg krijgen we wat pech als de ketting van Jonne's fiets over het grootste cassetteblad heenslaat en tussen cassette en spaken klem komt te zitten. Waarschijnlijk is het stelschroefje waarmee je dat kunt voorkómen, wat ontregeld. Ik weet het weer goed te krijgen, maar Jonne is nu bang om het lichtste verzet te gebruiken en schakelt dan maar wat vaker de maximale ondersteuning van de motor in. Gelukkig hebben we dat lichte verzet niet meer nodig want het gaat hierna zeer geleidelijk omhoog over prachtige paden in een heel mooie omgeving. Vlak voor Waldhouse houden we nog een pauze en volgen dan in het dal van de Horn een prachtige route naar Bitche (Piste Cyclable de Pirmasens á Bitche), waar we om 15u de stad binnenrijden. We hebben een AirBnB adres gevonden omdat wegens Pinksteren veel hotels hier vol zitten (of onbetaalbaar zijn), en zitten bij een jong stel in huis en worden vriendelijk ontvangen. Als we later boodschappen gaan doen kunnen we niet veel meer krijgen.


20230527-padlangsdehorn
Op weg naar Bitche rijden we een prachtig pad in het dal langs de rivier De Horn.


Bitche - Ingwiller

20230528-altereben3
Het onverharde pad bij langs Die Alte Reben. Mooi, maar moeilijk fietsen met veel keien en geulen
Zondag 28 mei, 48km.
[routekaartje]

Na ons eigen ontbijt rijden we weg om 8.53 na een hartelijk afscheid. We nemen een snelle route de stad uit en dan door het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Via Hasselfurth, Hasselbiel en Kaltkueche door een prachtig en stil bos naar het fietspad waarop we helemaal alleen rijden! Heel merkwaardig is de oversteek, over een niet meer in gebruik zijnde spoorweg (enkelspoor) die helemaal is dichtgegroeid, maar waar nog wel hekjes staan waar je je tussendoor moet wurmen. Het gaat om de Piste Cyclable Bitche Lemberg waarover we tot aan Lemberg rijden in een wonderbaarlijk mooie omgeving. Vanaf Lemberg volgt een 23 kilometer lange afdaling dwars door de Vogezen om 200 meter te dalen. De weg is niet druk dus we kunnen er zorgeloos fietsen, of liever gezegd: ons naar beneden laten duwen door de zwaartekracht. Bij de Étang de Schmalenthal nemen we de weg ten noorden van dat meertje (Rue du Fischerhof) en houden daar een rustpauze om te zien hoe anderen naar hun bewegingsloze dobbers zitten te kijken! Het is namelijk een visvijver, en er zitten 10-tallen vissers.in Baerenthal is er een bakker open met een uitgebreid assortiment en daar nemen we koffie, twee patébroodjes en een brioche (voor later), en wij drinken er rustig onze koffie. Verder dalen dan en om 12u zijn we in Zinswiller waar we opnieuw een korte pauze bij het meertje houden en dan op een onverhard pad uitkomen (naar Die Alte Reben) waarop het moeilijk fietsen is met veel losse steenslag, zand en grind en van beroerde kwaliteit. We komen dan op de hoofdweg, een afslag over een asfaltweggetje en dan weer zo'n onverhard stuk. We passeren Offwiller aan de zuidkant en moeten dan over een heel slecht stuk bij de Tieffengrub waarvan het laatste deel 14% is over losse keitjes, geulen gevuld met zand en grind en niet te fietsen. Daar lopen we maar en ik help Jonne naar boven.
Het laatste stuk is dan weer zeer mooi en bij het Maison Forestière du Seelberg pauzeren we in weldadige rust 3 kwartier! Tenslotte een korte afdaling naar Ingwiller waar we bij Claude in een prachtig Art-Decohuis uit 1906 een warme ontvangst krijgen.
Ingwiller - Molsheim

Maandag 29 mei, 57km.
[routekaartje]

Vandaag is het 2e pinksterdag, en ook in Frankrijk is dat een feestdag waarop bijna alles gesloten is. We zoeken dus naarstig naar bakkers die nog wel open zijn, maar in de hoofdstraat van Ingwiller zijn allevier de bakkers gesloten! Gelukkig hebben we gisteren dus nog wel wat kunnen kopen. We zijn snel het dorp uit en door glooiend landschap komen we na Bouxwiller op een prachtig fietspad uit, een van de velen in deze regio (Bas-Rhin). Na het passeren van het riviertje La Zinsel du Sud (bij Dossenheim-Sur-Zinsel) gaan we weer klimmen, meestal stevige, korte stukjes door een dorpje. Om 10.35 zijn we in Saverne, maar vinden door de route die we kiezen helaas geen koffie. Daarom houden we bij het kruisen van het riviertje La Mossel (in Nachtweid) een pauze op een grote steen.Als we Marmoutier voorbij zijn gereden komt ook de langste klim van vandaag: 100 meter in 2 kilometer. Daarna 23 kilometer vrijwel doorlopend dalen, waarbij we, om niet te vroeg bij ons hotel te zijn, regelmatig pauze houden of langzaam fietsen! Ter hoogte van Marlenheim verandert het landschap en komen er ook wijngaarden in beeld, een mooi gezicht, al die jonge druifjes aan de wijnranken! Als we de La Mossig kruisen, komen we weer op een zeer fraai fietspad op een voormalig treintracé, en dat brengt ons tot vlak voor ons hotel Bugatti in Molsheim (we zaten ook in dit hotel in 2015!). Het is vandaag een warme dag geweest met temperaturen tot 34º. We kunnen in een snackbar vlakbij het station eten.


20230530-tussendewijnranken
We komen tussen de wijnranken...


Molsheim - Marckolsheim

20230530-pauzeinscherwiller
In het mooie Scherwiller zitten we op een plek met prachtig uitzicht op het dorpsplein
Dinsdag 30 mei, 65km.
[routekaartje]

Na het tegenvallende ontbijt gaan we langs Lidl tegenover het hotel voor wat noodzakelijke boodschappen en vertrekken om 9.12. We gaan langs Dorlisheim en doen daarna een mooie klim tussen de wijngaarden. In Rosheim ontdekken we dat het waterflesje in Jonne's boventas is gaan lekken, een euvel dat we herstellen en gaan dan verder dóór Bischoffsheim en over veel afwisselende wegen door dorpjes en door wijngaarden. Obernai is erg mooi en daarna opnieuw verder door wijngaarden en rustige straten om uiteindelijk bij Barr uit te komen. In 2015 waren we daar ook en hebben toen in een erg mooie tearoom gezeten voor koffie met gebak en willen dat nu weer doen. Helaas…, wegens verbouwing gesloten! Gelukkig is er verderop in de straat nog een bakker met koffie, en die kunnen we buiten in de zon opdrinken.Als we verder gaan krijgen we vanaf Eichhoffen een lange klim naar Itterswiller en daarna een 10 kilometer lang deel langs en door de vele dorpjes zoals Blienschwiller, Dambach-la-Ville en Dieffenthal voor we in Scherwiller op het mooie dorpsplein een uitgebreide pauze houden. Ook vandaag weer hoge temperaturen (32º). We gaan verder langs Châtenois en Kintzheim en herkennen veel van de omgeving uit onze tocht in 2015. We hebben de wind tot nu toe steeds vol in de rug gehad en hebben kruissnelheden van 25-30 km/u! Dat verandert als we bij Bergheim naar het oosten draaien en bovendien in saaier gebied terecht komen, met de wind nu stevig van opzij. Na Guémar door naar Marckolsheim waar we bij Chez Stef hartelijk worden ontvangen. We rusten uit in de mooie tuin en gaan dan boodschappen doen zodat we later zelf kunnen koken.
Marckolsheim - Ottmarsheim

20230531-canalrhonerhin
Langs het Rhone-Rijn kanaal
Woensdag 31 mei, 59km.
[routekaartje]

Na een bescheiden ontbijt rijden we om 9.07 weg en zijn snel bij het 'Canal du Rhone au Rhin', dat er prachtig groen, zonnig en koel bij ligt en waar we uitstekend kunnen fietsen. Bij Artzenheim moeten we de route langs het kanaal verlaten om een stuk door het open land te rijden (met wind in de rug), om bij Kunheim weer bij het kanaal uit te komen. Bij Biesheim gaan we weer van het kanaal af om koers te zetten naar Neuf-Brisach waar we koffie drinken. De olifant staat nog in de gracht. Vanaf Neuf-Brisach gaat een mooie route langs het kanaal verder, maar die had ik bij het plannen niet gezien, waardoor we eigenlijk een heel vervelend stuk door open land rijden. Wel met wind in de rug, maar het blijft saai, ook al is het deels over een oude spoorbaan.Vlak voor Heiteren vinden we wel een mooie - windvrije - lunchplek. We karren daarna door naar het Forêt Domaniale de la Hardt waar het weer erg mooi fietsen is, op de rare vrachtwagen na die ons op het fietspad bijna omver rijdt! Tenslotte vinden we vlak voor Ottmarsheim nog een korte pauze op een rustige plek, en als we het dorpje binnenrijden zie ik een supermarkt waar we boodschappen doen zodat we later zelf kunnen koken.
We zijn daarna snel bij onze verblijfplaats Cocon d'Emma waar de sleutel van ons appartement keurig in een kastje zit waar we de code van hebben gekregen via e-mail. Het is een uitstekende, ruime plek om de avond door te brengen. Onze fietsen staan in de garage van de eigenaren.


20230531-lunchplekheiteren-2
Onze lunchplek vlak voor Heiteren, een beschutte plek langs de voormalige spoorbaan.

Ottmarsheim - Sewen

20230601-exstationguewenheimlangsfietspad
Bij het VV23 fietspad arriveren we pas na ruim 3 uur fietsen. We moesten eerst door de drukte van Mulhouse!
Langs dat fietspad kom je regelmatig oude stationnetjes tegen zoals hier bij Guewenheim
Donderdag 1 juni, 63km.
[routekaartje]

Vanaf Ottmarsheim hadden we in mijn oorspronkelijke plannen 2 mogelijkheden:

  1. De Rijn oversteken en via het Zwarte Woud naar het noorden fietsen
  2. Terug naar de Vogezen en dan via nog te bepalen routes weer naar huis fietsen
De ervaringen met onverharde en steile stukken in het traject tot nu toe hielpen ons met die keus, want het Zwarte Woud kent veel steile, onverharde trajecten en die wilden we niet meer rijden. We kozen dus voor het traject richting Nancy en zouden van dag tot dag bepalen wat het vervolg zou zijn.
Vanuit ons verblijf rijden we (om 9u) een mooie route in warm weer door het Forêt Domaniale waar we gisteren ook al een stuk in reden, en komen dan uit bij het Canal du Rhone au Rhin naar Mulhouse.In 2005 begonnen we in Mulhouse voor een mooie herfsttocht, nu moeten we heel die stad en omliggende dorpen doorrijden om op onze route naar Sewen te komen. We hebben er 1 uur en 40 minuten voor nodig! Het is druk, fietst ongemakkelijk en kan beter worden vermeden, maar heel veel keus heb je dan als fietser niet.
Het land om ons heen wordt heuvelachtig en de Vogezen komen wel weer in zicht, maar pas bij de VV23 (die even voorbij Burnhaupt-le-Haut begint), kom je weer op een mooie fietsroute terecht die - op een paar stukken na - vrij ligt van het overige verkeer.
Bij Massevaux doen we boodschappen en rijden dan het laatste stuk naar ons hotel des Vosges in Sewen, waar we een mooie kamer met balkon en uitzich op het riviertje La Doller hebben. We eten 's-avonds in het restaurant.
Het is vandaag onbewolkt en warm!


20230601-ladollerbijhotelinsewen
La Doller stroomt achter ons hotel langs en is vanaf ons balkon goed te horen

Sewen - Epinal

20230602-rusttijdensklimballon
We doen de klim van de Ballon d'Alsace zoveel mogelijk zonder te stoppen.
Op dit plekje - als we ruim 400 meter hoogteverschil hebben weggetrapt in 40 minuten - vinden we een mooie rustplaats.

20230602-opdeballon
En dan zijn we boven!
Vrijdag 2 juni, 85km.
[routekaartje]

We kwamen er gisteren pas achter dat we vandaag de Ballon D'alscace op zouden moeten rijden en kijken er wel naar uit, vooral omdat het de eerste keer is dat we met onze electrische fietsen een dergelijke klim gaan doen. Hoe zouden die het houden? Vooral ook omdat de totale afstand die voor vandaag staat gepland meer dan 80 kilometer is. We hebben dat wel zo gekozen omdat we na de Ballon nog 60 kilometer kunnen dalen.
We rijden om 8.57 weg en de klim begint 2.5km voorbij het hotel en is tot "La Gentiana" (een col van 1057m hoog) 7.8km lang en gemiddeld 7%, maar ook met stukjes tot 10%. We doen 70 minuten over dat stuk en ik rijd daarbij steeds met de tweede (tour) ondersteuningsstand van mijn fiets. Tot nu toe gebruikte ik meestal de eerste (eco) stand. Jonne (die een grotere accu heeft) rijdt met wat meer ondersteuning. Na La Gentiana vlakt het af en de laatste 100 meter hoogteverschil zijn makkelijk. We drinken een koffie op de col, bekijken de omgeving en gaan om 10.49 weer dalen. De accu's hebben het in de klim zwaar gehad, en als ik boven ben, heb ik nog een reserve van 28km (bij vertrek: 140km).Maar in het volgende deel van het traject loopt die reserve weer snel op en heb ik aan het eind van de dag nog 96km over!
De afdaling naar Saint-Maurice-Sur-Moselle is spectaculair en over een prachtig wegdek. We doen er 40 minuten over met een gemiddelde van 20km/u. De aansluiting naar het Voie Verte de Haute Vosges is nu perfect. We rijden dat VV tot aan Remiremont, ruim 28 kilometer. Het is een mooi pad, maar in mijn herinnering (gebaseerd op de tocht uit 2015) was het meer "in de natuur", en dat valt nu toch wel tegen. Waarschijnlijk is er de afgelopen jaren veel bijgebouwd
Na Remiremont vervolgen we de route over de "normale" weg, waarbij opvalt dat het vaak een enorm slecht wegdek is. De Moezel is overigens nu steeds dichtbij. In Eloyes drinken we een tonic en doen dan het laatste stuk naar Epinal waar we boodschappen doen en om 17u bij ons hotel Atrium zijn.
Het was vandaag heet en zonnig!


20230602-hiereindigtdeafdaling
In Saint-Maurice-Sur-Moselle kom je terecht op het Voie Verte de Haute Vosges.
Het is een goed geoutilleerde plek met een toilet, reparatie- en schoonmaakspullen voor je fiets en voldoende cafe's in de buurt.

Epinal - Nancy

20230603-weerspiegeling
Prachtige weerspiegeling in het Canal de Vosges

20230603-zichtopdemoesel
Langs het kanaal ook steeds mooie doorkijkjes op de Moezel!
Zaterdag 3 juni, 73km.
[routekaartje]

We nemen ons eigen ontbijt en rijden om 8.31 weg. De beheerder had de avond tevoren onze fietsen keurig in de garage gezet en ze staan vanmorgen vroeg alweer voor ons klaar. Van de 73 kilometer die we vandaag fietsen, rijden we er 72.5 op twee prachtige fietspaden: het Canal de Vosges en het Canal de Jonction. Het is een topdag met prachtig weer, een goed uitgevoerd fietspad met veel schaduw van de bomen en weinig last van de wind. Heel bijzonder is ook de Moezel die rechts van ons loopt en waar we soms mooi zicht op hebben. De fietsroute die we nu rijden staat bekend als de V50, Véloroute de Charles le Téméraire, een route vanuit midden-Frankrijk tot aan Brugge!
In Nomexy kunnen we bij een grote nieuwe bakker koffie met gebak nemen, en dan weer verder met veel plekjes om te stoppen en de omgeving te bekijken. Toen we hier in 2015 langskwamen (vanaf de andere kant), was dit gedeelte van het pad nog niet af en hebben we veel over de gewone weg gereden.In Charmes houden we een volgende pauze met wat yoghurt en om 12.10 hebben we een grote lunchpauze bij een van de 10-tallen sluisjes. Ik zie later thuis op mijn GPX track van die dag in 2015, dat we op exact dezelfde plek hebben gezeten en gekeken of het fietspad (toen) begaanbaar was!
Om 13.37 zijn we bij het Canal de Jonction dat bij Nancy aansluit op het Canal de la Marne au Rhin. Via dat kanaal rijden we heel mooi Nancy binnen en staan om 15.19 bij ons hotel voor de deur. Ze hebben een enorme fietsenkelder en in ons appartement kunnen we (met het eten dat we later in het centrum kopen) uitstekend koken. Ook vandaag de hele dag mooi weer met 25º als prima temperatuur.


20230603-canaldejonction
Het Canal de Jonction tussen het Canal de Vosges en Nancy.

20230603-sluisbijcharmesrustplekjpg
Bij een van de 10-tallen sluizen houden we een lunchpauze.

Nancy - Metz

20230604-leprevot
Het prachtige natuurgebied bij Le Prevot
Zondag 4 juni, 60km.
[routekaartje]

Met eigen ontbijt en dan om 9.25 op de fiets. We zitten weer direct op de route langs het 'Canal du Marne au Rhin' en er is veel drukte op dit pad van wandelaars, sporters en fietsers. Om 9.46 zijn we bij de oever van La Meurthe en rijden daarlangs een heel mooi stuk dat ondanks de wind heel plezierig is om te fietsen. We zijn om 10.30 in Custines en drinken dan koffie in dezelfde zaak als waar we in 2015 waren. We gaan daarna verder door steeds weer mooie natuur, de Meurthe is inmiddels in de Moezel gestroomd, en dat is dus de rivier waar wij nu langs rijden. En net als in 2015 valt nu op dat de herrie van de nabijgelegen snelwegen behoorlijk storend is.
Ter hoogte van Courtes Rayes wordt aan de A31 gewerkt en komen we via een kleine omleiding alsnog op het pad langs de rivier uit, en bij het prachtige natuurgebied Le Prevot en vooral het bijzondere Les Feuillettes waar ook een grote vogelkijkhut staat.We naderen nu Pont-À-Mousson, een stadje dat we over de oever voorbijsnellen en gaan dan op weg naar het 'Bielzenpad'. Dat was een pad waar we in 2015 in de regen rijdend kilometers langs over een voormalig spoortracé - waar de bielzen nog lagen - hebben geploeterd!!
Het blijkt dat het pad inmiddels geheel is geasfalteerd en van uitstekende kwaliteit is. Bovendien zijn allerlei onhandige bochten en onduidelijke stukken er tussenuit gehaald en bruggen gerestaureerd. Ook het deel tussen Pont-À-Mousson en Pagny-sur-Moselle is nu een pad vlak langs de oever. Het is een plezier om hier nu te fietsen! Er volgt weer een stuk door prachtige natuur vóór we bij Jouy-Aux-Arches op de drukke weg naar ons hotel komen. Een hotel dat in een industrie/winkelgebied blijkt te liggen. We moeten inchecken via een automaat en we zetten de fietsen maar gewoon in de hal achter een pilaar. We eten 's-avonds in de Kentucky Fried Chicken het meest smerige voedsel dat door mensen is bedacht.


20230604-bielzenpadbrug
Het voormalige bielzenpad is nu strak asfalt.

20230604-pontamousson
Zicht op de kathedraal van Pont-À-Mousson

Metz - Apach

Maandag 5 juni, 76km.
[routekaartje]

In feite zitten we in een voorstadje van Metz en we moeten na ons ontbijt en boodschappen doen om 8.30 nog de hele stad door. We zijn wel snel op de V50 langs de Moezel en rijden dan tot aan Metz nog een mooi gedeelte, maar moeten daarna het drukke stuk door die stad heen rijden. We doen dat wel steeds op de oever, maar daarbij moeten we vaak wisselen van oever, is het druk en onrustig en fietsen we niet ontspannen. Als we de stad voorbij zijn ontmoeten we op een rustplek met wat tafeltjes en bankjes 2 mannen die op weg zijn naar Schengen. De route tot aan Thionville is vrij saai met weinig variatie in landschap en langs de rivier veel industrie. Koffie is er sowieso niet te vinden! Bij de sluis van Talange blijven we een tijdje zitten en bekijken het binnenvaren van een grote boot in die sluis. In Thionville zitten we een wat langer op de oever, maar het is behoorlijk warm.
Bij de Barrage de Koenigsmacker kunnen we er niet overheen, ondanks de bordjes met de tekst: "Prendre Velo a Main"! De aanwezige werknemer die ons terugstuurt begrijpt er eigenlijk ook niets van! Na een klein stukje omrijden komen we weer op de route uit en komen uiteindelijk bij Malling op de Luxemburgse oever in een prachtig gebied terecht. Daarna steken we bij Homberg weer over naar de Franse kant, komen in Sierck-Les-Bains, doen daar boodschappen (waar we weer een stukje voor terug moeten rijden), en vervolgen dan naar Apach. Daar krijgen we in de laatste 200 meter nog een stukje 14% te verwerken en dat lopen we maar.

We hebben een prachtig, ruim appartement en de sleutel daarvan ligt onder een steen op de parkeerplaats. De fietsen kunnen in de lift (die van Jonne moet er rechtop in) en we kunnen in de keuken uitstekend onze eigen maaltijd bereiden.


20230605-fietsinlift
Fiets past in lift!


Apach - Born

20230606-sluisbijgrevenmacher
De grote sluiswerken bij Grevenmacher
Dinsdag 6 juni, 51km.
[routekaartje]

Omdat we vandaag geen grote afstand hoeven te rijden en dat ook nog voornamelijk langs de oever van de Moezel zullen doen, nemen we alle tijd voor ontbijt, routes plannen en inpakken en we rijden pas weg om 10.40u. De afdaling doen we nu in 1 minuut!
Het deel daarna is steeds vriendelijk Moezelnivo. Het fietspad loopt vrijwel steeds direct langs de oever en is prettig om te rijden. Bij Schengen passeren we het 3-landenpunt (Duitsland, Frankrijk en Luxemburg) en rijden daarna in Luxemburg verder naar een camping (tegenover Remich) waar we koffie drinken.
In de volgende 2 uur rijden we in erg mooi zomerweer (het is 30º) een heel plezierige tocht waarbij we ook steeds meer wijngaarden zien, en om 12.30 een mooie lunchpauze houden met zicht op de Moezel en een fraai huis aan de overkant. Aan de zijde waar wij rijden ligt ook de spoorlijn er vlak naast, en regelmatig komt er een treintje voorbij. Ook zijn er soms infoborden over de omgeving en de inrichting daarvan.

Om 13.50 rijden we Grevenmacher binnen waar we langs de supermarkt gaan om het eten voor vanavond in te slaan, want we hebben weer een keuken tot onze beschikking.
In een ijssalon nemen we dan ook maar een ijsje voordat we de route weer oppakken.
We rijden daarbij een vervelend stuk naast de autoweg en komen via wat omleidingen bij Wasserbillig. Na die plaats komen we weer op de rustige route langs de Sauer. Feitelijk de route die we op 24 mei gereden hebben in omgekeerde richting.


20180916-keizerbomen-toen
Hier zien we de keizersbomen zoals ze in 2018 stonden, op heel lage stammen.
Vergelijk dat met de bomen van nu op foto hieronder.

We reden echter ook dit stuk in 2018 en kwamen toen voor het eerst oog in oog te staan met de wonderlijke keizersbomen (Paulownia tomentosa) en spraken destijds de beheerder, die we ook nu weer spreken! We zien namelijk dat er ook een heel veld weg is. Het blijkt dat hier 2 jaar geleden – tijdens de hoogwaterramp in die zomer – het water 4 meter hoog heeft gestaan!
Wij vervolgen via Mesenich en Metzdorf naar Born waar we onze verblijfplaats hebben die langs de Girsterbach ligt. Het is een oude molen geweest en we hebben een ruime kamer met badkamer. De keuken ligt een etage hoger.


20230606-keizersbomen
De keizersbomen zoals ze er nu bijstaan op hun hoge stammen!
Op de voorgrond zie je nog wat korte stammetjes van nieuwe aanplant, want dat deel is bij de hoogwaterramp van 2021 helemaal weggespoeld toen het water tot aan de kruin van die hoge bomen stond

Born - Schönecken

Woensdag 7 juni, 62km.
[routekaartje]

OM 8.53 vertrekken en zitten direct weer op de mooie route langs de Sauer, zijn om 9.30 bij Minden waar we de Sauer verlaten en langs de Prüm gaan rijden. Bij de Irreler Mühle kennen we de omleiding inmiddels en via het bedrijventerrein rijden we weer naar de Edeka voor de koffie met gebak!

20230607-RustplekjeWolsfeld
Een goed ingerichte rustplek met grote tafel, bank en stoelen!We volgen daarna de Nims langs Niederweis en Alsdorf naar Wolsfeld waar net voorbij dat dorpje een mooie rustplekje met tafel, banken en stoelen op ons staat te wachten. (foto links)

Jonne's zadel vertoont wat afstellingsproblemen, en het blijkt dat het spannen ervan (het is een leren Brookszadel) ook helpt om de problemen die ze daar steeds mee heeft op te lossen!
Messenich en Birtlingen komen voorbij, we volgen nog steeds de Nims en heel veel van deze plaatsjes passeerden we al op eerdere vakanties, maar veel ook niet.

Het grootste deel van de route gaat over landwegen (soms onverhard) met weinig autoverkeer. Veel fietspaden zijn hier niet, maar het is wel erg mooi! Temperatuur van 20º met bewolking en zon en ook een stevige wind.
In Stahl houden we een lunchpauze op het pleintje voor het gemeentehuis.
We vervolgen onze route langs de Nims en komen op een prachtig pad dat deels langs de A60 loopt, en waar we dalend maar gaan lopen omdat we op het slechte wegdek steeds wegslippen met ons achterwiel als we remmen. Zelfs lopend is het erg lastig. Uiteindelijk komen we op een verharde weg uit en krijgen dan een spectaculaire afdaling van Feuerscheid naar Lasel! Daarna weer een mooie, rustige route langs Nimsreuland en Dingdorf waarna Schönecken snel is bereikt. We zitten in 'Pension zum alten Pfarrhaus' in een kamer zonder gordijnen...
We kunnen later in het dorp een uitstekende pizza eten.


20230607-Nimsradweg-schuilhut
Langs de Nimsradweg staat ook weer een grote schuilhut. Het blijkt echter een werkhut te zijn van de bosbouwers, en alleen op de banken aan de zijkant kun je droog zitten als het regent, en dat doet het net (gedurende 5 minuten) op het moment dat wij er langskomen!

Schönecken - Wirtzfeld

20230608-Bloemenzeelangsdewirft
Een bloemenzee langs de weg als we in het dal van de Wirft rijden!
Donderdag 8 juni, 63km.
[routekaartje]

Onze fiets stond vannacht in de werkplaats van de beheerder (500 meter in het dorp) en die gaan we ophalen waarna we om 9.09 vertrekken. We zijn snel op het erg mooie pad langs de Schalkenbach, onverhard maar voor Jonne's fiets soms weer wat lastig. We rijden verder een plezierige route, maar er zijn wel wat omleidingen in verband met werkzaamheden (bij Remmersheim en Weinsheim). We rijden inmiddels weer in het dal van de Prüm en op de plek waar de Mühlbach in de Prüm stroomt houden wij in de hete zon op een bankje een mooie pauze.
Daar waar we de B51 zouden moeten kruisen om door het bos naar Olzheim te rijden, is opnieuw een omleiding waarvan onduidelijk is of we er nu wel/niet langs kunnen. We rijden dus maar voor de zekerheid de aangegeven omleiding aan de andere zijde van de B51. Een rustige weg.
Tussen Reuth en Schönfeld is het een bijzonder gebied waar miljoenen jaren geleden kraters zijn ontstaan waar nu nog resten van zijn te zien, maar het is niet eenvoudig dat vanaf de fiets waar te nemen! We fietsen vanaf Schönfeld langs de Wirft. Opvallend is overal de enorme bloemenzee in de bermen.Om 12.30 zijn we in Stadtkyll waar we in het stadspark (vlakbij het hotel waar we vorig jaar zaten) een uitgebreide pauze houden.

Vandaag is het 'Corpus Christi', een feest dat overal in Duitsland wordt gevierd met veel bloemen en beelden op straat en veel gesloten winkels.
We rijden verder om 13.15 en komen dan op de Vennquerbahn terecht. Het gaat hier onverwacht wat regenen, en ook later bij de Kronenburger See is dat het geval. We kunnen er steeds voor schuilen. De temperaturen zijn wel hoog, maar er zitten soms ook heel frisse stukken in het traject (18º-30º). We rijden Kronenburgerhütte in, maar alle terrassen zitten vol. Vanaf de dam bij het stuwmeer is te zien dat het water erg laag staat, zelfs zo laag dat alle watersport er nu (2023) verboden is. Bij aankomst in Wirzfeld rijden we eerst naar het verkeerde adres, worden daar op het juiste adres gewezen en komen ook Marlies tegen die ons met de auto was gevolgd! We zitten in een prachtig VODF adres en Marlies kookt voor ons!


20230608-kruisingvennbahnvennQbahn
Op deze plaats komen de Vennquerbahn (route naar het Kylldal) en de Vennbahn samen.

Wirtzfeld - Eys (Trintelen)

20230609-Sourbrodt
Bij Sourbrodt moeten we kiezen: doorgaan op de Vennbahn of De Hoge Venen?

En hieronder is te zien waarom we voor De Hoge Venen en het Bos van Waimes kiezen!
Ongerepte natuur en volledig stil in de wijde omtrek. We lopen er veel, want de paden zijn soms zanderig…20230609-hogevenen-bosvanwaimes

20230609-roerpassage-2
Bij de Pont de Bosfagne kruist onze route de nog heel jonge Roer die bij het Signal de Botrange ontspringt.
Vrijdag 9 juni, 77km.
[routekaartje]

We staan vroeg op en zien de koeien voor ons raam staan die vriendelijk naar binnen staan te kijken! We ontbijten buiten in stralend weer en vertrekken om 9.24 en zijn weer snel op de Vennquerbahn en rijden de resterende 7 kilometer naar de Vennbahn. Op dat punt aangekomen passen we het stuur van Jonne nog wat verder aan en kantelen het iets meer naar voren. Het werkt!
Het volgende stuk naar Sauerbrodt is snel gedaan en om 10.30 zijn we daar. Buiten zitten veel mensen op de bankjes en het blijkt dat de groenteboer nu ook weer een koffiemachine heeft! We maken een praatje met diverse fietsers, waaronder de onvermijdelijke Romegangers die de route van Benjaminse volgen, maar ook een alleenreizende man uit Zwolle die hier een rondtocht maakt (op een gewone fiets!).
Na een halfuur pauze stappen we weer op en slaan dan af naar het Naturpark Hohes Venn met het bos van Waimes. We zitten hier vlakbij het Signal de Botrange, het hoogste punt in de Hoge Venen waar ook de Roer vlakbij ontspringt. We passeren de brug over de nog jonge rivier en rijden dan een onvoorstelbaar mooi, eenzaam en woest stuk. Deels over onverharde paden waar we vaak lopen.Dit is vandaag het mooiste deel van de tocht en ruim 13 kilometer lang, een fantastisch gedeelte! We komen dan bij Ternell waar we bij het café ruim de tijd nemen voor een flinke verfrissing, waar we na het woeste en hete stuk wel aan toe waren.
We gaan dan verder door de Hoge Venen over een goed geasfalteerd pad waar we bij de Wesertalsperre mooie uitzichten hebben en over goede bosroutes naar Raeren rijden. Er volgt dan een 13 kilometer lang stuk over de gewone weg, maar wel dalend, en we bereiken snel via Eynatten, Hauset, Neu-Moresnet het dorpje Preuswald waar we aan een hotsebots klim over een onverhard pad van 8% beginnen, richting Vaalserberg.
Mooie afdaling naar Vaals en snel door naar Mechelen, maar winkels voor boodschappen zijn niet te vinden dus dan maar door naar Partij en Wittem waar we een flinke klim doen over de Van Plettenbergweg, Eyserhalte dalend passeren en dan vanuit Eys over de Eyserweg de laatste stevige klim naar ons VODF adres in Trintelen doen. Het huis is een mooie plek met hartelijke ontvangst. Het ligt tegenover de Bernardushoeve die we in het verleden al vaak passeerden! We lopen later naar Ubachsberg om te eten en een kennis te bezoeken die daar woont.


20230609-rustnadehogevenen
Na het Bos van Waimes komen we uit bij deze heerlijke rustplek in de schaduw…

om daarna verder door een prachtig gebied te rijden dat eindigt bij de Wesertalsperre bij Eupen.20230609-wesertalsperre

Eys - Budel

20230610-limburgslandschap
Limburgs landschap.
Zaterdag 10 juni, 89km.
[routekaartje]

We hebben een vroeg ontbijt en rijden weg om 9.15. Ik heb in mijn Garmin GPS per ongeluk 'routes' ipv. 'sporen' geladen en we zoeken onderweg een plekje om dat te corrigeren. Er loopt trouwens een prachtig nieuw fietspad langs de Vrakelbergerweg van Ubachsberg naar Wijlre. Wij slaan af naar Winthagen en Voerendaal waar we boodschappen doen en een koel terras zoeken voor koffie, maar dat is niet te vinden, het wordt vandaag 32º!
We passeren Weustenrade, Nuth, Genhout en Beek op weg naar de Maas, maar koffie is er nergens op een plaats die wij acceptabel vinden. Om 12.00 zijn we bij het Julianakanaal bij Elsloo en rijden dan over het smalle (slecht onderhouden) fietspad langs dat kanaal om bij Stein naar de andere oever te verhuizen.Pas bij Berg Aan de Maas vinden we een aangename plek bij het veerhuis waar we een ijsje nemen. De Nederlandse zijde van de Maas is niet zo interessant en we snellen Grevenbicht en Roosteren voorbij om in Maaseik op de markt een ruime pauze te houden met de zo lang gezochte kaaskroketjes! We zijn inmiddels 40 kilometer onderweg en nog 45 te gaan!
We karren dan maar stevig door: Aldeneik, Geistingen, Kessenich, Neeritter en dan (terug in Nederland) Stramproy waar we boodschappen doen voor het avondeten later vandaag. Via Altweerterheide en de Zuid-Willemsvaart (een vervelend stuk langs het water) naar Budel-Schoot waar we een VODF adres hebben. We zijn doodmoe!


20230610-smalpadlangsjulianakanaal-1
Langs het Julianakanaal loopt vanaf Elsoo tot Stein een heel erg smal fietspaadje…

Budel - Vught

20230611-leenderheide
Brandende zon op de Leenderheide
Zondag 11 juni, 69km.
[routekaartje]

Vandaag de laatste etappe! De buren van ons VODF-huis hadden gisteren een feest en er was nog laat lawaai, bovendien was het warm. Maar we hebben goed geslapen en zijn vroeg op. Na een eenvoudig ontijt rijden we om 8.11 weg en zijn 4 minuten later bij de supermarkt in het dorp voor onze boodschappen. We rijden daarna een route vlak langs de BE-NL grens over de Beverbeekse Heide en passeren bij knooppunt 216 weer een gedenkteken voor de 'Doodendraad'.
Wij blijven de grens volgen en bij de splitsing naar de 'Achelse Kluis' gaan we even kijken of daar al koffie is. Nee, we zijn te vroeg!
We gaan weer verder en komen in het Leenderbos waar we de mooie route doorheen rijden en bij de 'Kikkervijver' in het noorden nog even naar de kikkers luisteren.We rijden daarna naar Valkenswaard waar we om 10.30 wél koffie en ijskoffie kunnen krijgen! Vervolgens via het snelfietspad over de oude spoorbaan naar Eindhoven waar we weer een moois stuk langs de Dommel rijden, vervolgens een deel over het industrieterrein om uiteindelijk uit te komen bij het Beatrixkanaal en Meerbos. We volgen het kanaal tot we aansluiten bij het Wilhelminakanaal dat we volgen tot we Best gepasseerd zijn en rijden dan langs het dorp naar het prachtige natuurgebied 'De Mortelen'. Bij al deze punten vragen wij ons af: 'Is dit de laatste keer dat we hier zijn?', we verhuizen immers in augustus naar Amersfoort! Tenslotte komen we langs Lennisheuvel en via Boxtel door het Sparrenrijk naar Vught waar om 14.30 aankomen! We hebben deze tocht 'uit en thuis' alles op de fiets gedaan en de trein niet nodig gehad.


20230611-bijnathuis
Bijna thuis! (Uitrusten in Sparrenrijk)

Laatste versie: 21 februari 2024

Built with BBedit Terug naar de Indexpagina
Marc Zoutendijk – © 1993-2093
Hier is een mailformulier
powermacosx